Ankara Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Anlaşmalı Boşanma Avukatı sayfamıza hoşgeldiniz. Boşanmaya karar veren çiftler her konuda anlaşmaya vardıkları takdirde uzun süren çekişmeli boşanma sürecine girmeden kısa sürede anlaşmalı şekilde boşanabilirler. Bu anlaşmanın taraflarca imzalanacak protokolle mahkemeye sunulması gerekmektedir.

İleride tarafların hak kaybına uğramaması için mahkemeye sunulacak protokolün önemi büyüktür. Dolayısıyla bu protokolün alanında uzman avukatlarca özenli ve dikkatli hazırlanması gerekmektedir. Biz de alanında uzman avukatlarımız ile sizlere bu süreçte hukuki destek sağlamaktayız.

ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR ?

Anlaşmalı boşanma davaları Tarafların boşanmak için mahkemeye başvurarak veya eşlerden birinin açtığı boşanma davasını diğerinin kabul etmesi şeklinde gerçekleşen boşanmanın her hususunda anlaşmaya varılması halinde açılan davalardır. Anlaşmalı boşanma boşanmanın genel sebeplerinden birisidir.

Medeni Kanun 166/3 maddesinde “evlilik en az bir yıl sürmüş ise eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır” denilmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMANIN ŞARTLARI NELERDİR ?

Bir çiftin anlaşmalı olarak boşanabilmesi için evliliklerinin en az bir yıl sürmesi, boşanmak üzere birlikte başvurması veya birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi, boşanmanın mali sonuçları, çocukların velayetine ilişkin verilen kararları hakimin uygun bulması gerekir. Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için hakimin tarafların kendisini dinlemesi gerekir. Dolayısıyla yalnızca vekillerin katılacağı duruşma ile hakim boşanmaya karar veremez. Dava açıldıktan sonra bir yılın dolması halinde de anlaşmalı boşanmaya karar verilemez zira anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için mutlaka evliliğin en az bir yıl sürmesi gerekir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR ?

  • Çiftin boşanmak istediğine dair bir dava dilekçesi
  • Her iki tarafça imzalanmış anlaşmalı boşanma protokolü
  • Taraflar vekil ile temsil edilmiyorsa nüfus cüzdan fotokopisi de eklenmelidir.

ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI NEDİR?

Anlaşmalı Boşanmaya karar veren çiftlere adına bu kişilere hukuki yardım sağlayan avukatlara boşanma avukatı denir. Bu davalar ciddi düzeyde bilgi birikim gerektiren davalardır. Bu sebeple de bu davaların alınanda uzman avukatlarla beraber yürütülmesi ileride problem yaşanmaması adına önemlidir. Boşanma davaları üzerinde bilgi ve tecrübesini arttırmış olan avukatlar taraflar arasındaki anlaşmalı boşanmada da hukuki yardım sağlayacaktır.

ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATININ GÖREVLERİ NELERDİR ?

Anlaşmalı boşanma davalarında avukat taraflarla yaptığı görüşme doğrultusunda protokolü hazırlar. Ardından boşanma dilekçesi ve gereken diğer evraklarla birlikte aile mahkemesine dava açar.

Mahkeme tarafından duruşma günü belirlenir. Belirlenen bu duruşma gününde duruşmaya katılır ve müvekkilini temsil eder. Daha sonrasında dosyanın kesinleşmesi için gereken işlemleri yapar. Anlaşmalı boşanma bu şekilde gerçekleşmiş olur

ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR ?

Anlaşmalı boşanmanın en önemli aşaması protokolün hazırlanma aşamasıdır. Bu aşamada mutlaka alanında uzman bir avukatla çalışmalı ve bu avukat danışmanlığında protokol titizlikle hazırlanmalıdır. Protokolde velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı, ziynet eşyası paylaşımı gibi hususlara yönelik maddeler açık ve anlaşılır şekilde yazmalı, boşanma davası da bu protokol üzerinden gerçekleşmelidir.

Dolayısıyla boşanan kişinin ileride bir hak kaybı yaşamaması veya bir dava tehdidiyle karşı karşıya kalmaması için protokolü hazırlayacak olan avukatın bu konuda tecrübe sahibi olması gerekmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI ÜCRETLERİ

Boşanma davalarında avukatın alacağı ücret avukat ile müvekkil arasında yapılacak sözleşmeyle belirlenir. Fakat her halde avukatın alacağı ücret Avukatlık Asgari ücret tarifesi ile belirlenen ücret olan 17.900 TL den az olamaz.

ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI NASIL BİR YOL İZLER?

Anlaşmalı boşanma avukatı anlaşmalı Boşanma davası açmak isteyen müvekkili ile birebir veya karşı tarafın da olduğu bir görüşmeyle protokole yazılacak hususları belirler. Yapılan görüşme sonucunda anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlar. Ardından protokol taraflara sunulur ve uygun buldukları takdirde protokol taraflarca imzalanır.

Ardından boşanma nedenlerini içeren bir dilekçe, protokol ve diğer belgeler ile yetkili mahkemeye başvurur. Mahkemede dava açılır ve tarafların boşanması için duruşma günü tayin edilir. Duruşma günü geldiğinde avukat müvekkili ile birlikte duruşmaya katılır ve müvekkilini duruşmada temsil eder. Hakim tarafların boşanmaya yönelik beyanlarını aldıktan sonra karar verir ve boşanma gerçekleşmiş olur.

ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI, SÜRECİN HIZLANMASINA NASIL YARDIMCI OLUR?

Anlaşmalı boşanma avukatı, boşanma protokolü hazırlanması sürecince taraflarla birebir iletişim kurarak protokole yazılacak maddeler hakkında anlaşma sağlayıp olası uyuşmazlıkların çözümünde etkin rol oynar, protokol hazırlandıktan sonra dava açılır ve duruşma günü ve saati için kalemlerle görüşülür. Boşanma gerçekleştikten sonra kararın en kısa sürede kesinleşmesi için dosyayı takip eder. Dolayısıyla bu süreç avukatların sıkı takibi ile çok daha kısa sürebilmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA AVUKAT TUTMAK ZORUNDA MIYIM?

Türk Hukuk Sistemine avukatla temsil zorunluluğu bulunmamakla birlikte anlaşmalı boşanma davalarında özellikle protokolün hazırlanma süreci aşamasında avukattan hukuki danışmanlık almak çok önemlidir. Bu süreci alanında uzman bir avukatla yürütmek hatalı şekilde hazırlanan protokol neticesinde gerçekleşecek olan hak kayıplarını önleyecek, tarafların mağdur olmasını engelleyecektir.

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

Anlaşmalı şekilde boşanmaya karar veren çiftlerin belirli konularda anlaşmaya vardıklarını gösterir belgeye anlaşmalı boşanma protokolü denir. Bu protokolde boşanmaya yönelik irade beyanı, mal paylaşımı, nafaka, maddi manevi tazminat, velayet ve kişisel ilişki, ev eşyalarının paylaşımı, ziynet eşyalarının paylaşımı, vekalet ücreti ve yargılama giderleri hususlar yer almaktadır. Mal paylaşımı ve ziynet eşyalarının paylaşımı ile ilgili hususların anlaşmalı boşanma protokolünde belirtilmesi zaruri değildir.

Fakat bu hususların protokolde yer almaması bu konularla ilgili daha sonrasında dava açılabilme ihtimali bulunduğundan tarafları ekonomik zarara uğratabilmektedir. Dolayısıyla bu konulara protokolde yer verilmesi oldukça önemlidir. Bu durum yoksulluk nafakası, maddi manevi tazminat talepleri için söz konusu değildir. Protokolde yer almayan bu talepler boşanma kesinleştikten sonra artık dava yolu ile talep edilemez.

Dolayısıyla yoksulluk nafakası ve maddi-manevi tazminat talebinde bulunacak tarafın mutlaka protokolde bu hususa yer vermesi gerekmektedir. Velayet, çocuk ile kişisel ilişki, iştirak nafakası gibi hususlardan protokolle feragat edilse dahi bu hususlar kamu düzeninden olduğu için sonradan talep edilebilecektir.

ANLAŞMALI BOŞANMA NASIL YAPILIR?

Anlaşmalı Boşanma davası açmak isteyen taraf, boşanma nedenlerini içeren bir dilekçe ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile yetkili aile mahkemesine başvurarak bu süreci başlatabilmektedir. Söz konusu boşanma dilekçesi taraflarca veya tarafların avukatı tarafından yazılıp anlaşmalı boşanma protokolü ile birlikte mahkemeye sunulur.

Bu şekilde boşanma davası açılmış olur. Mahkeme tarafından belirlenen duruşma günü ve saatinde taraflar ve varsa vekilleri duruşma salonuna gelirler ve taraflar boşanmak istediklerini beyan ederler. Protokolü inceleyen ve tarafların boşanmaya yönelik beyanlarını alan hakim protokolü uygun bulursa tarafların boşanmasına karar verir. Karar kesinleştiği takdirde boşanma gerçekleşmiş olur.

ANLAŞMALI BOŞANMA NE KADAR SÜRER?

Anlaşmalı boşanma davaları verilen duruşma tarihinin yakın olması halinde bir veya iki ay sürebilmektedir. Duruşma gününün ardından hakimin verdiği gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Taraflar bu gerekçeli karara karşı istinaf kanun yoluna başvurmazsa dosya kesinleşir.

TEK CELSEDE BOŞANMAK MÜMKÜN MÜ?

Anlaşmalı boşanma davalarında eğer taraflar her hususta anlaşmaya varıp duruşma günü hakime boşanmak istediklerini beyan ederlerse hakim tarafları tek celsede boşayabilir. Bu davalar hakim tarafından verilen boşanma kararının ardından yaklaşık 1 ay içerisinde kesinleşmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA HUSUSU

Anlaşmalı boşanmaya karar veren tarafların birbirlerinden yoksulluk nafakası talepleri varsa bu talepleri doğrultusunda istedikleri gibi anlaşmaya varabilirler. Protokolde esasen süresiz olan nafaka süreli şekilde talep edilebilir veya çalışan eşe yoksulluk nafakası ödenmesine karar verilebilir. Bu konuda tarafların irade özgürlüğü söz konusudur.

Fakat Belirlenen nafaka miktarının bir tarafın mağduriyetine yol açacağı gerekçesiyle uygun bulmayan hakim bu konuda müdahalede bulunabilir. Nafakanın iştirak nafakası olması durumunda da taraflara sınırsız bir özgürlük tanınmamıştır. Hakim çocuğun üstün menfaatini gözeterek tarafların anlaştıkları iştirak nafakası miktarı üzerinde değişiklik yapabilir. Yoksulluk nafakası talebinin mutlaka protokolde yer alması gerekir aksi halde anlaşmalı boşanma kesinleştikten sonra taraflar birbirlerinden yoksulluk nafakası talebinde bulunamaz. İştirak nafakası hususu protokolde yer almasa bile sonradan dava yoluyla talep edilebilir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA VELAYET HUSUSU

Evlilik birliğini devam ettiremeyip boşanmaya karar veren çiftler müşterek çocuğun varlığı halinde velayet, çocukla kişisel ilişki gibi hususlarda anlamaya varması gerekir. Taraflar bu konularda anlaşma sağlayamazsa boşanma davası çekişmeli şekilde görülmeye devam eder  Anlaşmalı boşanmada tarafların iradeleri yönünde boşanma gerçekleşse de velayet ve kişisel ilişki konusunda yapılan anlaşmayı uygun bulmayan hakim çocuğun üstün yararını gözeterek bu maddelere ilişkin değişikliğe gidebilir. Velayeti kendisine verilmeyen taraf veya kişisel ilişki konusunda düzenlemeye gidilmesini isteyen taraf  her zaman dava açma hakkına sahiptir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA EVCİL HAYVAN HUSUSU

Anlaşmalı boşanmada tarafların evcil hayvanı olması halinde taraflar protokol ile evcil hayvanın kimde kalacağı, hayvanı görme gün ve saatlerini, evcil hayvana yapılacak masraflar için ödenecek nafakaya birlikte karar verebilirler.

ANLAŞMALI BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı tarafların özgür iradelerine göre belirlenir. Taraflar mal paylaşımını diledikleri şekilde yapabilirler. Bu paylaşımı hakim uygun bulduğu takdirde mallar protokolde belirtildiği şekilde paylaştırılır.

BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR ?

Taraflar anlaşmalı boşanma davası taraflardan birinin yerleşim yerinde veya anlaşmalı boşanma davası açılmadan önce tarafların son altı ayda beraber oturdukları yer mahkemesinde açabilir.

ANLAŞMALI BOŞANMA İLE ÇEKİŞMELİ BOŞANMA ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bu farklardan bahsedecek olursak;

  • Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmesi gerekir. Çekişmeli boşanmada böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Anlaşmalı boşanmada tarafların mutlaka duruşmada hazır olup boşanma iradelerini hakime bildirmeleri gerekirken çekişmeli boşanmalarda duruşmaya katılma zorunlulukları yoktur.
  • Çekişmeli boşanmada kusurun veya kusursuzluğun tespiti talep edilen kalemler için önemliyken anlaşmalı boşanmada kusur tespitinin önemi bulunmamaktadır.
  • Anlaşmalı boşanma davaları kısa süren davalardır. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı olanlara göre çok daha uzun sürmektedir.
  • Anlaşmalı boşanma davalarında tanık, bilirkişi, keşif gibi hukuki deliller bulunmamasına rağmen çekişmeli boşanmada her türlü delil ileri sürülebilir.

Bu gönderiyi paylaş