Zina nedeniye boşanma davası ve deliller

Hangi Durumlarda Zinanın Varlığı Kabul Edilir ?

Yasal olarak evli kişilerin eşinden başka karşı cinsten biriyle cinsel ilişkiye girmesine zina denir. Zina bir boşanma nedenidir. Kanunumuza göre eşler birlikte yaşamak ve birbirlerine sadık olmak zorundadırlar. Dolayısıyla eşlerden birinin diğerine sadık kalmaması durumunda aldatılan eş zina nedenine dayalı olarak boşanma davası açabilir. Burada önemli olan husus ise zina nedenine dayanabilmek için “ cinsel ilişki “ koşulunun gerçekleşmesi şart olmasıdır.

Ancak cinsel ilişkinin gerçekleştiğine şahit olmak her zaman mümkün olmayacağından aldattığından şüphelenilen eşin bir karşı cinsle aynı otel odasında kalması , yarı çıplak fotoğraflarının bulunması gibi olaylar aldatmaya delil olarak  kabul edilecektir. Cinsel ilişki haricinde dokunma , sarılma , öpme gibi olaylar ise her zaman zinanın varlığını kanıtlamaya yetmeyecektir. Bu durumda hakim kendisinde oluşan kanaat aldatmanın oluştuğuna ilişkinse zina nedeniyle boşanmaya karar verecektir.

Zina Nedenine Dayalı Olarak Boşanma Davası Açma Süresi Nedir ?

Zina nedenine dayalı olarak boşanma davası, zinanın gerçekleştiğinin öğrenilmesinden başlayarak 6 ay içinde açılabilir. Ancak zinanın gerçekleştiğinin daha geç öğrenilmesi halinde ise zinanın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra artık zina nedenine dayanılarak boşanma davası açılamayacaktır.

Zinanın gerçekleştiğini öğrenen eş bu durumu affederse artık aynı zina nedenine dayanarak boşanma davası açamaz. Ancak evlilik birliğinin temelinden sarsılması veya diğer sebeplerden biri mevcut ise diğer sebeplerle boşanma davası açılabilir.

Zina Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Zina nedeniyle boşanma davası açmak isteyen eş yalnızca zina nedenine dayanarak boşanma davası açabileceği gibi bunun yanında şiddetli geçimsizlik  gibi sebepleri de içeren bir dava şeklinde açabilir. Aile mahkemesi zinanın ispatlandığını görürse zina nedeniyle boşanmaya karar verecektir ancak zina ispatlanamazsa şiddetli geçimsizlik gibi genel boşanma nedenine dayanarak boşanma kararı verecektir.

Ancak boşanma davası yalnızca zinadan kaynaklı olarak açılırsa ve zina da ispatlanamazsa bu durumda boşanma davası reddedilecektir.  Bu nedenle zina nedeniyle boşanma davası açmak isteyen eş hem zina hem de genel boşanma nedeniyle boşanma davası açarsa boşanma kararı elde edilmesi kolaylaşacaktır.

Aldatma Nasıl İspatlanır ?

Aldatmanın varlığı durumun özelliğine farklı delillerle ispat edilebilir. Bunlardan bazıları ;

  • Telefon görüşme dökümleri ,
  • Sosyal medya mesajları , fotoğraflar ,
  • Tanık beyanları ,
  • Otel konaklamasına ilişkin fiş veya faturalar ,
  • Kredi kartı ekstresi ,
  • Video kayıtları ,
  • Uçak biletleri vb..

ALDATMA (ZİNA) NEDENİYLE BOŞANMA DAVASINDA SES KAYDI DELİL OLUR MU ?

Hukukumuzda yasaya aykırı şekilde elde edilmiş olan delillerin kanıt olarak kabul edilmeyeceği sabittir. Ancak zina gibi ispatlanması zor bir durumu ispatlamak amacıyla aldatılan eşin ses kaydı , görüntü kaydı gibi araçlara başvurmuş olması artık özel hayatın gizliliğini ihlalden çok aldatılan eşin yalnızca bu durumu ispatlamak için ve mahkemeye delil olarak sunabilmek için yaptığı bir eylem olup delil olarak kullanılabilecektir.

Dava Hangi Mahkemede Açılır ?

Boşanma davası Aile Mahkemelerinde açılacaktır. Aile mahkemesi bulunmayan yerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla bu davayı görecektir.

Yetkili mahkeme ise ;

  • Eşlerden birinin yerleşim yeri veya ,
  • Davadan önce son 6 aydan beri birlikte oturulan yer aile mahkemesinde açılacaktır.

Boşanma Davası Sürerken Nafaka Verilir Mi ?

Boşanma davası açıldığında hakim kendiliğinden gerekli olan tedbirleri alacaktır. Bu dönemde eş ve çocuklar için duruma göre nafaka bağlanabilir. Bu nafakaya tedbir nafakası denilmektedir.

 

Aldatma Nedeniyle Tazminat Davası Kimlere Karşı Açılabilir ?

Aldatılan eş , aldatan eşten bu eylem nedeniyle tazminat isteyebilir. Ancak aldatan eşin birlikte olduğu kişi bu evliliğin bir parçası olmadığı ve herhangi bir yükümlülüğü de olmadığı için aldatılan eş ondan tazminat isteyemeyecektir.

Boşanan Kadın Kocasının Soyadını Taşımaya Devam Edebilir Mi ?

Boşanan kadının evlenmeyle birlikte kazandığı kişisel durumu korunmakla birlikte evlenmeden önceki soyadını almak zorundadır. Evlenmeden önce dul idiyse hakimden bekarlık soyadını taşımasını isteyebilir.

Bununla birlikte boşanan kadın kocasının soyadını taşımaya devam etmek istiyorsa o soyadını kullanmaktaki menfaatini kanıtlamak ve bunun da kocaya zarar vermeyeceğini ispatlarsa hakim kocanın soyadını taşımasına izin verebilecektir.

Benzer yazılar :

Terör Eylemlerinden Zarar Gören Vatandaşların Tazminat Hakları

Devletin terörle mücadele faaliyetinden dolayı zarar görenler veya terör eylemlerinden dolayı zarar gören gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin ...

Meslek Lisesi Öğrencisi Staj Yaparken Ölür/Sakat Kalırsa İş Kazası Sayılır Mı?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda "Öğrenci"; işletmelerde, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında örgün eğitim görenler şeklinde tanımlanmıştır. "İşletmelerde Mesleki Eğitim",...

Boşanmanın Eki Niteliğinde Olmayan Maddi Tazminat Talepleri

(Düğün Gideri, Ziynet Eşyası Talebi, Müşterek Çocuğun Okul Gideri Talebi, Doğum Gideri, Eşin Baskısı Sebebiyle İşe Başlayamamaktan Kaynaklı Tazminatlar Boşanmanın...

Kira uyarlama ve kira tespit davaları sonucunda verilen kararlar kesinleşmeden icra takibine konulabilir mi?

KİRA UYARLAMA DAVASI NEDIR? Kira uyarlama davası, Türk Borçlar Kanunu madde 138’de düzenlenmiş olup özetle; sözleşmenin yapım aşamasında taraflarca varlığı bilinmeyen,...