Boşanma davalarında tapuya aile konutu şerhi konulması
Boşanma davası açıldıktan sonra aile konutu olarak kullanılan taşınmazın tapuda malik olan eş tarafından başka bir kişiye devrini yahut başkaca işlemleri önlemek amacıyla, diğer eş tarafından tapuya aile konutu şerhi konulabilir. Aile konutunun kanunumuzda açık bir tanımı bulunmamaktadır ancak karı, koca ve çocukların birlikte yaşadıkları konuta aile konutu diyebiliriz.
AİLE KONUTU ŞERHİ NE DEMEKTİR ?
Aile konutu şerhi eşlerden birinin, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedememesi, aile konutunu devredememesi veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaması amacıyla tapuya yapılan bildirim demektir. Tapuya bu şerh konulmasa dahi aile konutu olduğu açıkça belli olan taşınmaz için diğer eşin rızası olmadan yapılan işlemler geçerli olmayacaktır. Ancak aile konutuyla ilgili tüm hukuki işlemler için değil sadece hak sahibi eşin iyi niyetli olmayan, aile konutunun kaybedilmesine neden olabilecek hukuki işlemleri için kabul edilmiştir.
KİRALIK KONUTTA AİLE KONUTU ŞERHİ OLUR MU ?
Eğer bu taşınmaz, eşlerden biri tarafından kira yoluyla sağlanmışsa, kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş , kiralayana yapacağı bildirimle taraf haline gelecek , konut da bu bildirimle aile konutu niteliği kazanacaktır. Yani kiralık konutta da aile konutu şerhi konulması mümkündür.
AİLE KONUTU ŞERHİ ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR ?
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir. Ancak boşanma davası açılmadan önce tapu müdürlüğüne bu bildirimi yapmayan eş, boşanma davası açıldıktan sonra da duruşma sırasında bu şerhin kurulması amacıyla tapuya yazı yazılmasını isteyebilir.
BOŞANMA GERÇEKLEŞTİKTEN SONRA AİLE KONUTU ŞERHİ GEÇERLİLİĞİ
Evliliğin sona ermesiyle birlikte aile konutu ile kira sözleşmesini feshetme, devretme ve üzerindeki hakları sınırlandırmaya ilişkin kısıtlama “ kendiliğinden “ ortadan kalkar. Bu sonuç evlilik ilişkisinin boşanmayla sona ermesinde olduğu gibi ölüm yahut evliliğin iptaliyle de oluşur.
AİLE KONUTU ÜZERİNDE İPOTEK TESİS EDİLEBİLİR Mİ ?
Her ne kadar ipotek doğrudan doğruya aile konutundan faydalanma ve oturma hakkını engellemiyorsa da, hak sahibi eşin kötü niyetli işlemleri ile aile konutunun elden çıkarılma tehlikesi nedeniyle ipotek işlemine diğer eşin açık rızası şarttır. Dolayısıyla banka lehine aile konutu üzerinde bir ipotek tesis edilecekse diğer eşin açıkça rıza göstermesi gerekmektedir. Bu kredinin niteliği ise önem taşımamaktadır. Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki aile konutu üzerinde daha önceden bir ipotek bulunsa da bu durum aile konutu şerhinin konulmasına engel değildir.
DİĞER EŞİN AÇIK RIZASI
Kanunumuza göre yetkili eşin izni için geçerlilik şekli öngörülmemiştir. Bu nedenle söz konusu izin sözlü olarak dahi verilebilir. Ancak maddenin ifadesinden de anlaşılacağı üzere, iznin “açık” olması gerekir.
AİLE KONUTU ŞERHİ KONULMASI İÇİN İSTENEN BELGELER NELERDİR ?
- Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlık ve varsa apartman yönetiminden alınmış belge,
- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
- İstemde bulunan eşin, tapudaki malik eşin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği veya evlenme cüzdanı,
- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, TC Kimlik ve vergi numarası,
- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan varsa temsile ilişkin belge.
AİLE KONUTU ŞERHİ VERİLMESİ İÇİN ÜCRET TALEP EDİLİR Mİ ?
Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için herhangi bir harç veya ücret alınmaz.
AİLE KONUTU ŞERHİ KONULMASI TALEPLİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ
TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
Müdürlüğünüzün ………… sicilinde eşim adına kayıtlı gayrimenkul aile konutumuzdur.
İlgili gayrimenkulün aile konutumuz olduğunu ispata yarar belgeler ilişikte sunulmuştur.
Gayrimenkulün tapu kaydı üzerine “aile konutu şerhi” konulması için gereğinin yapılmasını arz ederim. …./…../2020
İSİM
İMZA
Adres:………………………………………………………
EKLERİ:
- Merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi
- Medeni hali gösterir nüfus kayıt örneği
Comments (71)
Merhaba iyi günler. Bir sorum olacaktı. Annem babamdan boşandı, 1 evimiz var ve kiracı oturmakta. Boşanma kararında ev satılma durumunda eşit olarak paylaşılacak denmekte. Fakat herhangi bir şerh koydurulmadı. Bu saatten sonra şerh koydurabilir mi annem? Yardımcı olurmusunuz? İyi çalılmalar.
Ev babanızın üzerine ise satis yapabilir. Şerh koydurabilirainiz
Ben bir kaç sene önce eşimden boşandım.bosandigimiz donemde evimizin taksitleri bitmedigi için mal paylaşımı yapilmasi.taksitler bittimten sonra eski eşim sözünü tutmadı evi bana vermedi.ben şuan eve şerh koydurabilirmiyim.
Merhabalar 10 yıllık dava açma süreniz İletisim no:05077596114
Merhabe esimle herhangi bir evlilik bagim olmadı ev benim uzerime ama eşim evden cikmiyor herhangi bir olay.olmadab surekli karakoldab uzaklastirma aldiriyor ebosanma.davasi açtım evden.cikmiyor e yapmam gerekiyor
Detayli konusmamız gereken bir konu ücretli danışmanlık için iletişim numaramız 03122304614
Merhaba bankadan ipotekli alınan ev üzerinde şerh yok kredilerini alan kişi yalnız ödüyor ve boşanma davası açtı .Kredi ödemesine katkısı olmayan diger eş boşanma davası sonrası eve şerh koyabilir mi
Evlilik Birliği içinde alınan bir evse tedbir koydurulabilir
Annem ile babamın boşanma davası devam etmekte yakın zamanda resmi olarak evrak gelecek. Ev annemin üzerine fakat babam şerh koyduğu için satamıyoruz. Mahkeme tarafından boşanmaları onaylanınca şerh otomatik kalkar mı?
Evin üzerinde ki şerhin kalkması için mal rejiminden kaynaklı paylaşim davası açmanız getekiyor
Toki evinden bir evimiz var borcu bitti fakat tapuyu daha almadık dışımın üzerine şuan eşimden ayrılmak istiyorum eşim benden habersiz evi satamamsı için ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun
Tapuyu alınca Aile konutu şerhi koydurabilirsinizKonu ile ilgili Ucretli danışmanlık ve detaylı bilgi için iletişim no:03122304614
Merhaba, eşime boşanma davası açmak istiyorum. Fakat eşimin şirket borçlarından dolayı, zaten kredisi devam etmekte olan evimize aile konutu serhi koydurmustum. Kendisi mütesersil kefil olduğunu ve boşandığımızda, şerhin düşüp, evin banka tarafından haciz edileceğini söyledi. Ne yapabilirim? teşekkurler…
Ev bir tane ise “ihtiyaca münasip ev haczedilemez”Konu ile ilgili danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.İletişim no 05077596114
Merhaba banka ipotekli konutum var eşimle boşanma davam devam etmekte kendisi daha önce aile konutu şerhi koydurdu ancak ev icradan dolayı satilacak dava devam ettiği halde hak sahibi mi artan para tapu sahibine mı iade olur
Merhabalar konu ile ilgili ücretli danışmanlık almak için randevu alabilirsiniz İletisim no:05077596114
İyi günler, abim eşiyle ve çocuklarıyla babamın evinde ikamet ediyorlardı. Anlaşmalı olarak boşandılar. Abimin sadece üzerine araba vardı arabayı ve bir miktar parayı eşine devretti ve çocukların velayetlerini birer çocuk olmak üzere paylaştılar. Boşandıktan sonra eşi iki ay yeni düzenini kuruncaya kadar evde oturmak istedi. Abimde ailemde müsade etti. Bu süreçte mağdur olmaması adına faturalarını dahi ödedik. Ancak daha sonra çeşitli bahanelerle çıkmamak için direnmeye başladı 3 ay 5 ay daha süre isteyerek çeşitli bahanelerle çıkmamak için direniyor. Ev babamın tapusu da babamda. Ancak Kavgayla değil kanunla çıkarmak istiyoruz. Bu süreçte nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?
Merhabalar ihtarname gönderip ardından tahliye davasi açabilirsiniz
Merhaba.
Evlilik birligi icerisinde davali (erkek) tarafindan cekilen bir ev kredisi var. Kredinin 18.taksiti itibariyle bosanma davasi acilmis ve 18.taksitinden bugune (3 yil) kadar davaci evde cocuklari ile beraber yasamaktadir. Ev kredilerinin tamamini davali odemistir ve odemeye de devam etmektedir. Davacinin bu konuda herhangi bir maddi yardimi olmamistir. Davalinin maddi kaybi fazlasiyla olmustur. Bosanma kesinlesmeden davalinin davaciyi evden cikarma hakki var midir? Serh kalkana kadar davaciyi evden cikarip evi kiraya vererek krediyi kira geliriyle odemek istiyor. Eger davalinin boyle bir hakki var ise izleyecegi yol nedir? Hangi mahkemeye, hangi davaya basvurmalidir?
Merhabalar konu ile ilgili olarak hukuki danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz
Merhaba.Babam eski eşine 2016 yılında boşanma davası açmıştır 2018 yılında boşanma kadının ağır kusurlu bulunmasıyla gerçekleşti kadın babamın üzerine tapulu eve şerh koydurmuştur şuanda mal ayrımı davası görülmekte 2022 ye girmek üzereyiz boşanma davası açıldığı tarihten bu yana babam ben ve kız kardeşim eve girememekteyiz şimdiye kadarda mahkemeden bizim eve girebilmemiz için bir karar çıkmamıştır kadın da evden ayrılmakta ısrarcı nasıl bir yol izlemeliyiz veya kadını evden nasıl çıkara biliriz
Bosanma kararı kesinlesmisse ev de babanızın üzerineyse tahliye ettirebilirsiniz
Ben bosandim. Mirasci olarak covuguma evim kalcagi için eski esim bu evden faydalansin istemiyorum.. NE yapabilirim. Sonucta cocuga sattirir yer icer baba olarak vasisi olarak.. Ogluma tabiki kalsin otursun evimde ama kesinlikle satilma olmasın ne yapabilirim?
Şartı bağış sözleşmesi yapabilirsiniz sagliginizda
Merhabalar öncellikle soruma cevap vereceğiniz için tesekkur ederim babamla annem 2006 yılında bosandi ev babamin uzerine babam su an evi satmak istiyor ama annem ve ben o evde kaliyoruz ne yapmaliyiz?
Annenizin eve ilişkin olarak dava açma süresi geçmiş görünüyor. Ücretli danışmanlık ve hukuki yardım için iletişim no.05302022326
Merhaba, Ben eşimden 3 yıl önce boşandım. Şu an benim üzerime olan yazlık evi satıp kendine bir ev almak istiyor. Ayrılırken ben kendisine yazlığın satılıp kendisine ev alabileceğini ancak ev çocuklarımızın üzerine alınacak ve ölene kadar kendisi oturabilecek şekilde alınabileceğini söylemiştim. Bu sıralar konu gündemde ve evi kendi üzerine almak istiyor. Ben evlenmesinden, ya da borç yapıp eve haciz gelebileceğinden korkuyorum. Kendi üzerine ev alırsa hiçbir şekilde çocuklarımın kaybı olmaması için nasıl bir yol izlemeliyim?
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Evi çocukların üzerine almanız halinde sorun olmaz
Eşimle boşanma aşamasındayız. Evlilik birliği içinde alınmış, tapusu eşimin üzerinde bir dairemiz var. Tapuya aile konutu şerhini koydurmadım. Ama Anlaşmalı Boşanma Protokolü’ndeki bir maddede “Daire 3’ncü bir kişiye satıldığı taktirde daire parası yarı yarıya bölüşülecektir” maddesi var. Bu madde “haberim olmadan satılamaması” konusunda bağlayıcı mıdır. Mahkeme günü hakimden tapuya bu şerhi koydurmasını talep edebilir miyim? Teşekkür ederim.
Aile konutu şerhi koydurmanizda fayda var
Merhaba iyi günler bir sorum olacaktı
Bir kadın eşinden boşandıktan sonra 2 tane çocuguyla eşinin almış oldugu evde oturuyor. Ama kadının hakkı yok o evde. Şimdi tatsızlık oldugu için ayrıldıgı eşi evi satmak istiyor. Kadında ortada kalmamak için. Çocuklarına evin üstüne şer koydurmak istiyor. koydurabilir mi
Bir çocugu 22 yaşında biri 15 yaşında
Koyduramaz diye düşünüyorum
Eşim bosanalim diyor mahkemeye verdi iki evim var daha önce eşim seh koyduğu şuanda şehri kaldırmış aile konutu yapabilirsiniz yardımcı olursanız sevinirim
Detayli bilgiye ihtiyaç var .Hukuki yardım almanıza fayda var
Ben anlaşmalı boşandım ev kredisi ne kefildim şimdi o eve şerh koydura bilirmiyom boşanalı beş yıl oldu kredi hala devam ediyor
Anlaşmalı bosanma davasında bu konuya ilişkinde duzenlemw yapmaniz gerekiyordu
Merhabalar,
Eşimle boşanma ve mal paylaşımı davamız devam etmekte, nafaka olarak belirli bir meblağ ödemekteyim. Davanın açılması sonrasında eşimin talebi üzerine çocuğumuz ile kaldığı aile konutu kendisine özgüllendi, tapu benim üzerime, ve evin elektrik,su, doğalgaz gibi abonelikleri bana ait. Maddi durumum iyi iken evin ilgili masraflarını ben ödüyordum, ancak şu an işsizim ve ilgili masrafları karşılayama gücüm yok.
Size sormak istediğim; ben bu masrafları hukuken karşılamak zorunda mıyım? Bu abonelikleri kapatma hakkım var mıdır, var ise ve kapatır isem hakim kanaatinde ve karşı tarafın nafaka artırımı talebinde süreci kendi alehime olumsuz bir duruma sokar mıyım? Öncesinde mahkemeye durumum ile ilgili bir dilekçe vermeli miyim? Konu ile ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.
Konu ile ilgili Ucretli danışmanlık ve detaylı bilgi için iletişim no:03122304614
Merhaba eşim iki sene önce topraktan daire aldı ve dairenin yapımı henüz tamamlanmadı elimizde sadece daire aldığımıza ve ödemesini yaptığımıza dair sözleşme bar eşim tapuyu almadan evi satışa çıkardı ama biz şuan boşanma sürecindeyiz mahkemede hak kaybına uğrar mıyım bu durumda
Ücretli danışmanlık almanızı tavsiye ederim. ıletisim :05302022326
Merhaba
Babamdan oturduğum ev için bana satış gösterip tapusunu aldım fakat para alış verişi olmadı boşanma aşamasında olduğum eşim ev için aile şerhi koydurdu boşandıktan sonra bu ev için hak talep edebiliyor mu teşekkür ederim
Babanızdan gelen tasinmazdan esiniz pay alamaz
Merhaba Eşimle boşanma sürecindeyiz.Oturduğumuz evin ipotekli olduğunu söyledi. Ben de eşimin e devletine girip evde ipotek olmadığını gördüm. Bunun üzerine aile şerhi koydurdum. Sorum şu ipotek olsaydı ben bu şerhi koydurabilirmiydim teşekkürler
Koydurabilirdiniz
Abimle ortak olan baba mirası evin yarı fiyatını kredi cekerek abime ödeyerek satın aldım ve bu evin tapusunu karımın üstüne yaptım şimdi karımla boşanmaya karar verdik ve evi 21 yaşındaki kızımızın üzerine vericez ama evi kızımında satmasını istemediğimden dolayı şerh koydurmak istiyorum olurmu nasıl yapabilirim bilği verirseniz memnun olurum teşekkürler.
Şartlı bağış sözleşmesi yapabilirsiniz
Sartli bagis sozlesmesini nerden nasil yaptirabilirim Oguzhan bey. Ayrica cok tșk ederim
Merhaba abim Amerika’da çalışıyor tapusu abimi üzerinde olan evin tapusunu kendi üzerime geçirdi. Tapuda şu ibare yazıyor….adına kayıtlı iken satışımdan tescil edildi şimdi boşanıyorum eşim bu evden hak idaa edebilirim.
Kişisel malınızdır yalnızca semeresinden pay isteyebilir .Konu ile ilgili Ücretli danışmanlık alabilirsiniz
Av.Oğuzhan Bey merhaba, ben yeni boşandim. 2 yil once ev almistik ev kredisi eski esim uzerine ben de kefil olmustum. Bosanirken anlasmali bosandik, ben evi ona biraktim. Simdi evi satmak istiyor ben de almak istiyorum kendisi de kabul ediyor bunu. Yasal olarak almam da bir sikinti var mi bu durumda?
Herhangi bir sıkıntı olmaz aranizda bit protokol yaparak alabilirsiniz
Merhaba esımle 2seenedır bosanma asamasındayız esım evı tert ettı kactı 2cocukla evde kaldım calısamadım bende aılem annemın evınde yasamaktayım lakın cocuklarım ıcın aldıgım bı daırem vardı calısamagım ıcın onu satmak zorunda kaldım uzerınde şer yoktu bunu ogenen esım mal sevdasına dustu dava edıcem evı alıcam dıyo satılmıs bır evden ne gıbı bırsey alma ımkanı olabırmı ??
Konu ile ilgili Ucretli danışmanlık ve detaylı bilgi için iletişim no:03122304614
Merhaba 4 yıl önce anlaşmalı bosandik , 1 çocuğum var ev kredili kredisini boşandığı es ödemekte, evde biz yaşıyoruz ve bu konuda protokol de evde benim yaşayacağıma kredi bitince de benim üstüme devredecegine dair madde var . Ama yinede satarsa diye endişeliyim boşanmış olsamda elimdeki protokol ile tapuya serh koydurabilir miyim
Tapu müdürlüğü ile gorusmenizi tavsiye ederim
Mrb ben 6 yıl olacak evliyim eşimle boşanmayı düşünüyorum şuanda babaevinde yaklaşık 15 yıldır adıma bir çöp bile yok birkaç defa GSS için mal beyanında bulundum ve a.ucretin üçte birinden az gelirli görünüyorum fakat 6 yıldır aldığım abimin adına kayıtlı ve hala kredisi devam eden bir TOKİ evim ayrıca arkadaşın şirketine kayıtlı bir ticari arabam var eşim bir hak talep edebilir mi
Ve biri 4 yaşında biride 6 yaşında iki çocuğum var giderken çocuklar gitmek istemedi büyüğü gelecek yıl okula başlayacak fakat eşimin babasının evi nüfusu 10 kişi ev halkından düzenli geliri olan tekbir kişi bile yok sadece abisi çalışıyor ev boyama işi oda arada bir çocuklara düzenli bir oda bile yok bende hepsi mevcut ve hergün bı o sayıdan aşağı mümkün değil yukarısında misafir var çocuklar ya sokakta ya o kalabalıkta çocuklarımı alma imkanım nedir şimdiden tşk ederim bı cvp alırsam sevinirim
Konu ile ilgili Ucretli danışmanlık ve detaylı bilgi için iletişim no:03122304614
eşim ziynet eşyası ile şirket açtı,daha sonra hissesini kardeşine devretti,şimdi ise bana zitnet eşyası davası açtı ne yapmalıyım
Davada aksini her türlü delille ıspatlayqbilirainiz
Merhaba eşimle anlaşmalı boşanma yapmak istiyoruz evi iki kızım var onların üzerine geçirmek istiyoruz birini velayeti bende olucak diğer kızım 20 yaşında ben ikisinin üzerine olan ev tapusuna şerh koydurabiliyormuyum anneleri olarak
Konu ile ilgili Ücretli danışmanlık ve detayli bilgi almak için 0312 230 46 14 nolu iletişim numaramızı arayabilirsiniz
Merabalar ben bosanma asamasındayım ve baba evinde kaliyom ikamet adresim daha degismedi bu sorun olur mu
Sorun olmaz
Merhaba ben eşimden ayrılmak üzereyim.Oturduğumuz konutu 12 sene önce aldık fakat resmî tapuyu üzerine almamış elinde sadece bir satış sözleşmesi var.Sanıyorum Kİ tapu koparatif üzerine…Ben Nezaman ayrılmak istesem “benden boşanan kadın evimde Sefa süremez” diyor ve gitmemi istiyor.iki çocuğumuz var 14-16 yaşlarında çocuklarda benimle yaşamak istiyor.Bu ev üzerinde bir hak talep edebilirimiyim çok acil yardıma ihtiyacım var
Merhaba konu ile ilgili detaylı bilgi ve ücretli danışmanlık için iletişim no:03122304614
Merhabalar ben eşime boşanma davası açtım üzerime bir kaç mal varlığı var iki tane erkek evladım var bunlarda val varlığı verelim dedim olmaz dedi sonra şerh koyduracakti bende boşanma davami geri çektim ayrı yaşıyoruz çocuklar bende mal varlığına şerh koydurabilirmi tşk ederim
Aile konutu olarak kullanılan yere aile konutu şerhi konulabilir.Konu ile ilgili Ucretli danışmanlık ve detaylı bilgi için iletişim no. 05302022326
Eşim işi gereği eve geç geliyor ve ben bundan rahatsızlık duyduğumu bilmesine rağmen o işte çalışmaya devam ediyor. işten ayrılmasını ve düzgün saatlerde olan bir iş seçmesini istedim kabul etmiyor. Ev eşimin üstüne en ilk ev ile şimdiki eve 3 kere satış yapıp yeni ev alık. Evimizi kiraya verip kiraya çıktık. Eşimin üzerine olan evi satmak isti yiyor. Şerh koyabiliyor muyum. Mal paylaşımı nasıl olacak. Tüm eşyaları ben aldım. Sürekli benden kaçıyor ve diğer odalarda kalıyor. Artık benimle iletişim kuramadığından söz ediyor. Nafaka vermek istemiyorum çünkü benimle yatmıyor ve haftanın 6 günü eve geç saatlerde geliyor ve eve şerh koymak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor. Saygılar
Tapu da şartların mevcudiyeti halinde Aile konutu şerhi koydurulabilir hukuki yardım almanızda fayda var
Merhabalar
Eşimle boşanma aşamasındayız ve üzerine ait bir motorun var eşim serh koydurmus sanırım satış yapabilirmiyim
Üzerinde tedbir konulmuşsa satmanız çok zor